Autisme

Kenmerken

Autisme, ook wel ASS of Autisme Spectrum Stoornis genoemd, verwijst naar een ontwikkelingsstoornis. Dit wil zeggen dat een persoon met autisme zich anders ontwikkelt dan leeftijdgenoten doordat de hersenen anders in elkaar zitten. De uitingen van autisme zijn daarom altijd al aanwezig vanaf de kindertijd en komen voor in meerdere levensdomeinen. Deze uitingen zijn niet voor iedereen exact hetzelfde en kunnen zich ook bij eenzelfde persoon evolueren doorheen de tijd.

Autisme heeft drie hoofdkenmerken die elk aanwezig dienen te zijn:

  • Moeilijkheden met sociale interacties: dit kan zich bijvoorbeeld uiten in het moeilijk hebben om vriendschappen te sluiten en te onderhouden, moeilijk begrijpen of aanvoelen wat de ander verwacht van jou, oogcontact is moeilijk,...
  • Moeilijkheden met communicatie: dit kan zich bijvoorbeeld uiten in het moeilijk hebben om een gesprek gaande te houden, uitspraken heel letterlijk nemen, te luid of net heel eentonig spreken,...
  • Repetitieve en rigide gedragspatronen en beperkte interesses: dit kan zich bijvoorbeeld uiten in sterk vasthouden aan eigen routines en gewoonten, moeite hebben met verandering, gevoelig zijn voor o.a. geluid of licht, een sterke fascinatie ontwikkelen voor een specifiek onderwerp waardoor andere zaken er niet meer toe doen,...

Deze kenmerken kunnen bij iedereen in meer of mindere mate aanwezig zijn. Echter hebben personen met autisme hier erg veel en vaak last van in het dagelijkse leven.


Mythes

  • “Personen met autisme zijn allemaal hetzelfde”: klopt niet. Elk persoon met autisme is uniek en ervaart autisme ook op diens eigen manier. Autisme is ook niet altijd (meteen) zichtbaar of merkbaar, omdat het zich ook bij ieder individu anders kan uiten.

 

  • “Personen met autisme kunnen zich niet inleven in anderen”: klopt niet. Personen met autisme kunnen zich wel inleven in anderen, maar dat verloopt niet altijd en in elke situatie even makkelijk. In drukke of nieuwe situaties kan men zo overweldigd zijn dat men zich meer terugtrekt in zichzelf, wat in andere meer vertrouwde situaties niet het geval hoeft te zijn.


  • “Personen met autisme begrijpen humor niet”: klopt niet. Personen met autisme hebben zeker een gevoel voor humor, al verschilt deze wel vaak van dat van mensen zonder autisme.


  • “Personen met autisme willen het liefst alleen zin”: klopt n Mensen met autisme hebben net zoals iedereen sociale behoeften. Het kost hen wel meer moeite, waardoor tijd alleen doorbrengen ook nodig kan zijn.


  • “Personen met autisme kunnen enkel herhalend werk verrichten”: klopt niet. Elke persoon met autisme is anders, dus voor de ene is repetitief werk aangenaam voor de andere dan weer niet. Personen met autisme kunnen goed functioneren in verschillende sectoren, belangrijk is dat het past bij het individu.


  • “Enkel jongens kunnen autisme hebben”: klopt niet. Autisme komt ook voor bij meisjes, maar het wordt vaker gemist omdat het zich subtieler uit. Subtielere uitingen zeggen echter niets over hoeveel last iemand ervan heeft. Daarnaast ontwikkelen meisjes met autisme ook vaak andere problemen, zoals angsten, dwang of depressie.

Talenten

Mensen met autisme hebben ook heel wat talenten en sterktes. Zo zijn personen met autisme bijvoorbeeld goed in het opmerken van details waardoor bepaalde taken of opdrachten beter worden uitgevoerd, zijn goed in verdiepend werk waardoor veel kennis wordt vergaard bv. op school of op het werk, zijn betrouwbare en eerlijke personen, zijn leergierig, hebben vaak een erg goed geheugen,...

unsplash