Burn-out

Kenmerken

Een burn out verwijst naar een verzameling van aanhoudende en langdurige klachten, waar het over het algemeen gaat om een negatieve gemoedstoestand die verband houdt met de werkcontext. Dit uit zich zowel op lichamelijk, cognitief, emotioneel als gedragsmatig vlak:

  • Lichamelijk: uitputting, slecht slapen, spierpijn, hoofdpijn,...  
  • Cognitief: gebrek aan motivatie, vergeetachtig, verminderde concentratie, piekeren,...
  • Emotioneel: onbekwaamheidsgevoel, onzekerheid, prikkelbaarheid, angstig,...
  • Gedragsmatig: onverschillig reageren, afstandelijkheid, minder presteren, afzonderen,...

Er is heel wat overlap met dagdagelijkse stressklachten en depressieve klachten, maar deze zijn niet gelijk te stellen. Een burn out is voornamelijk (maar niet alleen) gerelateerd aan werk en vindt zijn oorsprong in langdurige overbelasting waarbij het energiepeil chronisch ontregelt is. Deze overbelasting komt voort uit een opeenstapeling van (dagdagelijkse) stress. Indien men het ontregelde energiepeil niet op tijd kan bijstellen, kan dit uitmonden in een burn-out. Een depressie daarentegen is een stemmingsstoornis waar er sprake is van een algemene vermindering van levenslust, wat zich over alle facetten van iemands leven verspreid. Een burn-out waar niets aan gedaan wordt, kan wel uiteindelijk uitmonden in een depressie.    


Mythes

  • “Als je te hard werkt krijg je een burn-out”: klopt niet. Een burn-out ontstaat vooral wanneer je geen voldoening of waardering meer kan putten uit je job. Echter vormt ongenoegen op het werk alleen niet de enige voorspeller. Zo blijkt persoonlijkheid ook een rol te spelen, waarbij weinig zelfvertrouwen en perfectionisme het risico op een burn-out versterken.


  • “Burn-out is een uitgevonden ziekte van de 21ste eeuw”: klopt niet. Reeds in de jaren ’70 werden dezelfde klachten al Echter is er nu meer aandacht voor en zijn de werkomstandigheden en verwachtingen van werknemers wel veranderd, wat een toename van de laatste jaren dus niet uitsluit.


  • “Enkel zwakke of luie mensen kunnen een burn-out ontwikkelen”: klopt niet. Een burn-out komt voor bij mensen die net heel erg gedreven zijn en een lange periode verzetten op doorzettingsvermogen en discipline. Ze hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en leggen de lat steeds hoog, oog wanneer hun lichaam aangeeft dat het te veel is.


  • “Door te sporten kan je een burn-out tegengaan”: klopt niet. Hoewel sporten meestal een goede zaak is voor mentaal welzijn, gaat dit een burn-out niet oplossen. Daarenboven wordt soms afgeraden om intensief te gaan sporten bij een burn-out omdat dit weer herstel van je lichaam vraagt. Maar elke burn-out is anders en komt met andere klachten, dus een persoonlijk advies is hier aangewezen.


unsplash