... bij een scheiding
1. Informeren en ruimte geven
Uit elkaar (willen) gaan is niet gemakkelijk.
Je hebt wellicht 1001 vragen, gevoelens van verdriet, teleurstelling, boosheid, angst en onzekerheid. En je (ex-)partner of familielid denkt anders en jullie geraken er niet uit.
Geen nood. Er is een uitweg mogelijk, altijd.
We luisteren aandachtig en vertrouwelijk naar je verhaal, duiden wat er je overkomt in je relatie, je familie en hoe dit evolueert.
We overlopen welke pistes je kan bewandelen samen met je (ex-)partner of alleen. We brengen de boodschap over naar de andere op een rustige en heldere manier als neutrale tussenpersoon. En als juridisch adviseur, en als betrokken begeleider.
Vaak lukt spreken niet meer gewoon tussen jullie als (ex-)koppel. Daarom begeleiden wij je door dit kluwen om scherp te krijgen wat je wil, waar jullie recht op hebben en welke informatie nodig is.
Alle noodzakelijke informatie op juridisch, financieel, emotioneel en relationeel vlak bespreken we op het tempo dat wenselijk is. We trachten alles naar boven te halen wat ieder van jullie echt belangrijk vindt, vooral wat niet gezegd wordt of nog niet duidelijk is voor jezelf misschien, geven advies en stellen een stappenplan op, telkens op maat van de specifieke situatie.
Als bemiddeling geen goed idee is in jullie situatie of wanneer we merken onderweg dat jullie niet tot een akkoord gaan komen, kan je op eerlijke feedback rekenen. We zorgen dan meteen voor een goede doorverwijzing. En we bezorgen je de nodige info, die voor jouw situatie nuttig is.
2. Bemiddelingsgesprekken
Als jullie een bemiddelingstraject aangaan, wat de rechtbank eerst zal adviseren als je die stap rechtstreeks zet, dan starten we met een bemiddelingsprotocol. Hierin staan alle afspraken over hoe de bemiddeling zal verlopen. Het beroepsgeheim is hiervan een kernelement.
In deze stap voeren we de gesprekken die nodig zijn om tot een overeenkomst te komen, die voor iedereen de gewenste afspraken heeft. Zowel de vermogensrechtelijke als de familierechterlijke aspecten worden volledig besproken en in een overeenkomst gegoten. Op het tempo en volgens de prioriteit van elk worden hier de nodige stappen uitgewerkt.
Elke bemiddeling is anders en elke overeenkomst is uniek. Hier hechten we enorm veel belang aan. Uit onderzoek blijkt dat deze overeenkomsten tot de meest gelukkige oplossingen voor de toekomst leiden. Geen bandwerk en geen focus op één aspect, maar een globaal akkoord. Daarom geven we jullie ook eigen denkwerk en vragen we actieve medewerking. Als jullie kinderen hebben, horen we ook hun stem. Dit doen we op maat van het kind en voor elke leeftijd met een andere tool. Dit kan een gesprek zijn samen of apart, dit kan aan de hand van een spelmethodiek. We zijn hiervoor extra opgeleid. Bijvoorbeeld via het mattenspel, dat hiervoor speciaal ontwikkeld werd. Er zijn ook kinderpsychologen in de praktijk die kunnen de kinderen zien, wanneer dit nuttig wordt geacht. Ook voor jezelf of je bijna ex-partner kan dat.
Maar in elke stap zit jij aan het stuur van wat er gebeurt.
Gemiddeld regelen we een scheiding van a tot z in een 4-tal gesprekken. Maar ook hier is maatwerk de maatstaf. Ons motto is om kostenbesparend en gericht met beide partners, samen en/of apart en samen en/of apart met de eventuele kinderen, te werken.
Wat wordt er zoal besproken? Eigenlijk alles wat nodig is om in een overeenkomst te zetten, die de rechtbank kan homologeren. Dit betekent dat jullie niet langs de rechtbank of een advocaat moeten.
Concreet is een volledig uitgewerkte en evenwichtige overeenkomst rond de vermogensrechtelijke en familierechtelijke zaken het resultaat. Hierin staan afspraken rond onder andere de gemeenschappelijke woning, goederen, spaarrekeningen, leningen, fiscale bijdragen, etc., alsook eventuele onderhoudsbijdrage, de verblijfs- en kostenregeling voor de kinderen enz.
3. Uitschrijven van een overeenkomst
Alle wettelijke bepalingen worden opgenomen in een overeenkomst die naar de rechtbank gaat ter goedkeuring. Hierbij is het bij ons van belang dat wij begrijpbare taal hanteren. De wettelijke bepalingen zijn uiteraard van toepassing, maar de vertaalslag is even belangrijk om dit een gedragen overeenkomst te maken. Hiervoor vragen wij input van jullie. Zodat we jullie communicatiepatronen zoveel mogelijk kunnen integreren. Dit leidt tot duidelijkheid en tevredenheid achteraf. Het wettelijke jargon wordt gekaderd met concrete behapbare afspraken voor elk aspect dat van belang is.
4. Indien en bekrachtiging
Als alle punten zijn besproken en er een overeenkomst is die voor iedereen wenselijk en haalbaar is, dan zorgen we voor indiening bij de rechtbank. Dit doen we voor gehuwden, en voor wettelijk samenwonenden voor wat betreft de ouderschapsregeling. Alle afspraken worden netjes in een overeenkomst gegoten, met alle verplichte documenten. Wij zorgen voor de verdere opvolging van het dossier. Jullie hoeven zelf niet naar de rechtbank.
Specialisatie in stalking, partnergeweld en scheidingen
Individueel begeleidingsgesprek van 1 uur is 70 euro
Bemiddelingsgesprek met 2 of meerdere personen is het 140 euro voor 1,5u.